Lasta varten järjestetty kylpyhuone

Kopio mallista Kopio mallista RULE-4

Hampaiden harjaaminen, käsien peseminen, pestyjen kasvojen kuivaaminen, wc-istuimelle kapuaminen, vessapaperin repäiseminen, suihkun avaaminen… Kuvittele, millaista olisi, jos tarvitsisit kaikissa noissa ja vielä monissa muissakin päivittäisissä toimissasi toisen ihmisen apua. Joutuisit aina kutsumaan paikalle jonkun, jotta ylettäisit vetämään vessan. Sinun olisi pyydettävä puolisoasi nostamaan sinua, jotta saisit hammasharjasi peilikaapista. Et yksinäsi kykenisi näkemään itseäsi peilistä, kun harjaat hiuksesi – tai kun joku harjaa ne puolestasi. Tervetuloa maistamaan lapsen elämää!

On täysin mahdollista – eikä edes kovin monimutkaista – järjestää niin, että lapsikin kykenee huolehtimaan itsestään ja tarpeistaan ilman jatkuvaa aikuisen avun tarvetta. Usein lapsen näkökulman huomioiminen käytännölliseltä kannalta kuitenkin unohtuu.

Tämä artikkeli on osa hiljalleen kertyvää montessori kotona -sarjaa. Montessorikoti tarkoittaa kotiympäristöä, jossa lapsi on huomioitu toimivana ja aktiivisena perheenjäsenenä järjestämällä ympäristö niin, että hän pystyy toimimaan itsenäisesti. Lue aiheesta lisää täältä.

Tämä on käytännönläheinen johdatus siihen, millaisin pienin muutoksin kodin kylpyhuone järjestetään itsenäisesti toimivalle lapselle sopivaksi.

1. Vessassa käyminen

Vaipoista luopuneen tai potalla käymistä harjoittelevan lapsen olisi syytä jokaisessa ikävaiheessa pystyä menemään vessaan ilman aikuisen apua. Toisin sanoen lapsella pitää olla jatkuvasti esillä oleva potta tai wc-istuimen käytön tulee olla hänelle helppoa ja vaivatonta niin, että hän pystyy nousemaan wc-istuimelle, istumaan siinä, yltämään vessapaperiin, laskeutumaan alas ja vetämään vessan ilman aikuisen apua.

Wc-istuimen voi järjestää lapsiystävälliseksi yksinkertaisimmillaan asettamalla sen eteen korokkeen, jonka avulla lapsi pystyy istumaan tukevasti ja jota siirtämällä hän yltää vetämään vessan. Korokkeen lisäksi kannattaa pitää myös renkaansupistaja koko ajan paikallaan niin, ettei lapsen tarvitse siirrellä ja asetella sitä itse; aikuiset nostavat supistajan väliaikaisesti pois, kun käyvät vessassa, ja laittavat lähtiessään takaisin.

Kannattaa muuten huomioida, että lapsen jalkojen pitäisi kakalla käydessä myös fysiologisista syistä aina yltää tukevasti alustalle. Tukeva asento ehkäisee ulostamiseen liittyviä ongelmia, kuten ummetusta.

Nimetön suunn.malli-48.png
Toinen kotimme vessoista on lasten oma. Siellä on jatkuvasti paikallaan portaallinen supistajarengas, joka mahdollistaa 3- ja 5-vuotiaille itsenäiset vessakäynnit. Lapset yltävät istuessaan vessapaperiin ja portaalla seisten kumpikin pystyy myös vetämään vessan. Taustalla näkyy seinään kiinnitettävä pisuaaripotta, joka mahdollistaa vaivattoman seisaallaan pissaamisen.

2. Käsien peseminen

Lapset tarvitsevat esteetöntä yhteyttä käsienpesupisteelle monta kertaa päivässä. Korokejakkaran korkeus kannattaa mitoittaa lapsen koon mukaan, ja varmistaa, että pienillä lapsilla on riittävän korkea koroke. Minun 3- ja 5-vuotiailla lapsillani on säännöllisessä käytössä korkea porrasjakkara pelkän kevyen muovisen korokkeen sijaan. 5-vuotias yltää jo pesemään kätensä ilman korokettakin, mutta ilman sitä hänkään ei vielä yletä näkemään itseään peilistä.

Jos lavuaari on kerta kaikkiaan liian korkealla, pienille taaperoille kannattaa järjestää sopivan matalalle tasolle menneiden aikojen tapaan käsienpesuvati ja sen oheen saippuapala ja kannullinen vettä, jonka lapsi saa kaataa vatiin käsienpesun alkaessa.

Vesipisteelle yltämisen lisäksi lapsen tulisi yltää helposti myös saippuaan – palasaippuaan tai automaattiin, jos pumppupullon käyttäminen ei vielä onnistu – ja käsipyyhkeeseen.

Nimetön suunn.malli-47.png
Lasten omassa vessassa on käsienpesualtaan ääressä jatkuvasti korokeporras. Ikean Mästerby-porrasjakkara on osoittautunut käytössä erinomaiseksi. Se on sopivan korkea, tukeva ja kestää vesiroiskeita. Lisäksi se on yllättävän kevyt, joten lapset pystyvät siirtämään sitä tarpeen mukaan paikasta toiseen.
Nimetön suunn.malli-46.png
Käsienpesuvälineet ovat helposti ja selkeästi tarjolla: käsisaippua ja kynsiharja.
Nimetön suunn.malli-45.png
Pienten lasten vanhemmat voivat helpottaa käsipesua liittämällä vesihanaan jatkeen, joka tuo vesisuihkun lähemmäs. Jatkeen voi tehdä myös itse.

3. Hampaiden harjaaminen

Hammasterveyden nimissä Suomessa suositellaan, että vanhemmat harjaavat lasten hampaat vielä pitkään sen jälkeen, kun lapset näennäisesti jo pystyvät tekemään sen itse.  Aikuisen suorittaman huolellisen hammaspesun lisäksi kannattaa aina antaa lapsen harjata myös itse.

Lisäksi lapsen on hyvä antaa suoritua itsenäisesti niistä vaiheista, joista hän voi. Hammasharjan ja -tahnan ottaminen kaapista, harjan kasteleminen, tahnan puristaminen tuubista, harjan ojentaminen aikuiselle, suun ja harjan huuhteleminen pesun jälkeen ja kaiken palauttaminen takaisin paikalleen ovat hampaiden harjaamisen työvaiheita, joista lapsi suoriutuu itsenäisesti.

Mieti, miten kylpyhuoneen voi järjestää niin, että lapsi näkee itsensä peilistä hampaiden harjaamisen aikana.

Nimetön suunn.malli-44.png
Hammaspesuvälineet selkeässä järjestyksessä ja helposti saatavilla. Lapset yltävät porrasjakkaralta kaapin kahdelle alimmaiselle hyllylle; ylähylly on heille liian korkealla. Hammasharjan ja -tahnan lisäksi lasten ulottuvilla on hiustenselvityssuihke, laastarit ja päivättäiset kampaustarvikkeet.

4. Ensiapu

Lapset pystyvät itse puhdistamaan ja hoitamaan pienet naarmut ja haavat. Sitä varten kylpyhuoneeseen on hyvä laittaa lapsen ulottuville ainakin laastareita.

5. Hiusten harjaaminen

Hiusten harjaamiseen pätevät monet samat asiat kuin hammaspesuunkin. Kannattaa aina antaa lapselle mahdollisuus harjata myös itse, ja hänellä olisi syytä olla vapaus ja keinot milloin tahansa päivän mittaan poiketa vaivatta harjaamaan hiuksiaan, sovittelemaan pinnejä ja pitämään siten itsestään huolta.

Lapsella olisi siis hyvä olla kaiken aikaa helposti saatavillaan hiusharja, pinnejä ja peili. Mikäli kylpyhuoneen peili on sen verran korkealla, ettei lapselle ole helppo järjestää siihen jatkuvaa näköyhteyttä, lasta varten voi ripustaa peilin matalammalle.

0330441_PE522356_S5
Ikean Stugvik-peili kiinnittyy imukupilla, joten se on helppo ja jälkiä jättämätön vaihtoehto lapsen omaksi peiliksi. Kuva: Ikea

6. Pyyheripustus

Ripustus on jokapäiväinen perusasia, mutta perustavanlaatuisuudessaan yllättävän helposti unohtuva. Pyyhekoukkujen ripustaminen lapsen korkeudelle jää usein tekemättä.

Jokaisessa kylpyhuoneessa tulisi kuitenkin olla ripustuskoukkuja, joihin lapset yltävät ripustamaan pyyhkeensä ja kylpytakkinsa ihan yhtälailla kuin siellä on koukkuja, joita aikuiset pystyvät käyttämään ilman muiden apua.

Koukkuihin ripustamisen lisäksi lasten olisi syytä kyetä itse ripustamaan kuivumaan pyyhkeensä lisäksi sekä käyttämänsä siivousrätit että esimerkiksi sateessa kastuneet vaatteensa. Jos kylpyhuoneessa ei ole valmiiksi esimerkiksi matalalle yltävää rättipatteria kuten meillä, voisiko seinään kiinnittää vaikkapa pyyhetangon tätä tarkoitusta varten?

Nimetön suunn.malli-39
Lasten korkeudelle kiinnitetyt koukut kylpytakeille, kylpypyyhkeille ja käsipyyhkeelle.

7. Peseytyminen

Pystyykö lapsi huolehtimaan itse suihkussa käymisestä tai peseytymään itsenäisesti kylvyssä ollessaan? Yltääkö hän kääntämään suihkun päälle? Jos kylpyhuoneessa on vain korkealla olevia hyllyjä, kannattaa miettiä, voisiko lapsen peseytymistarvikkeet asettaa esimerkiksi muovikoriin tai pieneen metallihyllykköön lattialle niin, että hän yltää niihin ilman aikuisen apua.

Nimetön suunn.malli-37

Pesuaineet ja -välineet helposti, siististi ja selkeästi lapsen ulottuvilla. Pumppupulloista on helppo annostella suihkusaippuaa ja hiustenhoitoainetta.
Nimetön suunn.malli-42.png
Suihku ja hana ovat pienen lapsen tasolta katsottuna kovin korkealla. Luistamaton korokejakkara ja opitut rauhalliset liikkeet auttavat lasta toimimaan itse myös suihkussa.

8. Vaatehuolto

Yllättävän harva lapsi tietää miten toimia silloin, kun paitaan tulee tahra tai kiisseliä läikähtää housuille. Lapselle voi näyttää, miten tahrakohta kastellaan ja käsitellään tahranpoistoaineella. Sen jälkeen hänelle voi antaa esteettömän mahdollisuuden tehdä samoin itsenäisesti, kun tarve vaatii. 3- ja 5-vuotiaani osaavat (ja innoissaan haluavat) käsitellä vaatteissaan olevat tahrat sen jälkeen, kun ovat illalla riisuneet itsensä.

Jos sopivalta tuntuvaa tahranpoistoainetta ei löydy, tarjolle voi asettaa vaikkapa jostakin hotellista mukaan tarttuneen pienen saippuanpalan ja näyttää lapselle, miten sitä voi hangata tahrakohtaan.

Pidetään mielessä, että prosessi on tärkeämpi kuin lopputulos; vaikka lapsi ei omin avuin onnistuisi käsittelemään tahraa aikuisen tavoin, tärkeintä on se, että hän ottaa ohjat, tietää mitä tehdä ja toimii tilanteessa mielekkäällä tavalla. Aikuinen voi tarvittaessa hienotunteisesti jatkaa tahran käsittelemistä, kun lapsi on käynyt nukkumaan tai lähtenyt muihin touhuihin.

Nimetön suunn.malli-43.png
Lasten lavuaarin reunalla on heidän käyttöönsä sopivaa tahranpoistoainetta helposti käytettävässä pullossa.

9. Siivousvälineet

Kylpyhuone on luonteva paikka asettaa tarjolle joitakin lapsen käyttöön tarkoitettuja perussiivoustarvikkeita. Siivousrätti märkäpyyhintää ja kiillotusta varten, vettä suihkepullossa, pieni sieni viherkasvien lehtien pyyhkimiseen ja ehkä samaan yhteyteen lapselle suunniteltu kastelukannukin (meillä kastelukannua säilytetään lasten keittiössä).

Nimetön suunn.malli-49
Pienet froteepyyhkeet sopivat mainiosti lasten siivousräteiksi. Niillä on yhtä helppo kiillottaa vesihanaa kuin pyyhkiä lastenhuoneen työpöydälle kaatunutta maalia.

Millaisin tavoin teidän kotonanne autetaan lasta toimimaan itse kylpyhuoneessa? Kirjoita parhaat vinkkisi kommentteihin!

Nämä aiemmin ilmestyneet artikkelit saattavat kiinnostaa sinua:

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s