Halloween-aistilaatikko lapsille

Kopio mallista Hyvin kasvatettu-2

Internet pursuilee erilaisia Halloween-askarteluideoita, koristevinkkejä ja teemaan liittyviä enemmän tai vähemmän vaateliaita aktiviteetteja. Teeman mukaan valmisteltu aistilaatikko edustaa sekä superhelppoa että superkiinnostavaa tekemistä.

Minä tykkään juhlia hallainyötä lasteni kanssa. Iloisia lastenkarnevaaleja ei ole ainakaan liikaa, ja hallainyö lyhtyineen, kirkkaine väreineen ja iloisine tapahtumineen on mukava välietappi matkalla kesästä jouluun. Olen sitä paitsi aina ollut syksyihminen, joten toivotan ilolla tervetulleeksi juhlan, joka riemuitsee sen väreissä ja toisaalta myös sen aliarvostetussa synkkyydessä.

Aistilaatikot (engl. sensory box tai sensory bin) ovat helposti koostettavia, kehittäviä ja pitkän aikaa kiinnostavia viihdykkeitä lapsille. ”Aistilaatikko” saattaa kuulostaa vieraalta, hankalalta ja kikkailevalta termiltä ja tällaista puuhalaatikkoa voi toki omassa arjessa aivan yhtä hyvin kutsua… niin, no, puuhalaatikoksi.

Aistilaatikot ovat laatikoita, jotka on täytetty jollain, jota on mukava katsoa, koskea ja käsitellä – jotakin, joka kiehtoo lasta ja tarjoaa virikkeitä monille aisteille ja saa lapsen siksi viihtymään pitkään leikkiensä parissa. Muita arkisia aistileikkejä ovat esimerkiksi muovailuvahatouhu tai sormiväreillä maalaaminen. Myös mm. vauvoille järjestettävät värikylvyt ovat monille jo hyvinkin tuttuja aistileikkejä.

Tarjoan lapsilleni hallainyöteemaisen aistilaatikon nyt jo kolmantena vuonna peräkkäin. Alun perin sain idean täältä. Itse asiassa lasteni ensimmäinen Halloween-laatikko oli myös minun ensimmäinen tietoinen kosketukseni aistileikkeihin omien lasteni kanssa. Monipuolinen, monen muun muassa myös tällaisen Halloween-laatikon esittelevä kirja aiheesta on Sensory Play (Gayle Jervis & Kristen Jervis Cacka).

Turvallisuushuomautus: tällainen pieniä osia sisältävä aistilaatikko sopii yli 3-vuotiaille lapsille. Sitä nuoremmat tai muuten tavaroita suuhunsa laittavat lapset voivat nauttia laatikosta yhdessä vanhemman kanssa.

Kopio mallista Hyvin kasvatettu-3
Iso määrä tummia papuja muodostaa tämän aistilaatikon pohjan. Pienet kupot ja välineet lusikoimiseen ja kauhomiseen ovat tärkeitä. Pinsetit ovat plussaa.
Kopio mallista Hyvin kasvatettu-7
Papujen sekaan voi ripotella mitä vain teemaan sopivaa: tässä tapauksessa oransseja ja mustia pompom-palluroita, leikkihyönteisiä, oransseja jätskitikkuja, silmämuniksi muuttuneita vanhoja askartelupalloja ja pieni valkoinen kurpitsa.
Kopio mallista Hyvin kasvatettu-8
Täydellisen sileät pavut houkuttelevat tunnustelemaan ja tutkimaan.
Kopio mallista Hyvin kasvatettu-11
Pavut tuntuvat huoneenlämpöisinä ihoa vasten vähän viileiltä ja ovat sileytensä vuoksi mukavalla tavalla vähän liukkaita.
Kopio mallista Hyvin kasvatettu-10
Kauhaisu.
Kopio mallista Hyvin kasvatettu-6
Papuja on kiva lusikoida purkkeihin.
Kopio mallista Hyvin kasvatettu-9
Skorpioni pääsee pinsetteihin. (Pitkän tovin leikittyään 5-vuotias sairauslomalaiseni pyysi saada käpertyä sohvalle katsomaan tabletilta skorpionidokumenttia.)
Kopio mallista Hyvin kasvatettu-5
Aistilaatikko antaa tilaa luovuudelle. ”Hmm… Mistä tekisin tähän naamaan suun? Nyt keksin! Tuhatjalkaisesta!”
Kopio mallista Hyvin kasvatettu-12
Saatuaan kauhomisesta, lusikoimisesta ja rutistelusta toviksi tarpeekseen lapsi otti tarvikkeet mielikuvitusleikkikäyttöön. ”Kaikille ötököille laitetaan ruokaa. Nam, nam…”

Ovatko aistilaatikot sinulle uusi tuttavuus, vai oletko jo kokeillut niitä kotona tai kohdannut vastaavia jossakin muualla?

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s