Ikean leikkikeittiöstä lasten toimiva työpiste

Kopio mallista Hyvin kasvatettu

Ikean Duktig-leikkikeittiö on helppo muuntaa oikeasti toimivaksi lapsen työskentelypisteeksi kodin keittiöön. Oikean kokoinen työskentelytaso, helposti saatavilla olevat välineet ja sopivalle korkeudelle asetetut ainekset tekevät keittiöpuuhista lapselle helpompia ja innostavampia. Lapsenkokoinen keittiöpiste on osa lapsen itsenäisyyttä tukevaa kotiympäristöä.

Tämä artikkeli on jatkoa aiemmin ilmestyneelle Järjestä kotiympäristö myös lasta ajatellen – käytännön muutoksia, jotka tukevat lapsen itsenäisyyttä, itsetuntoa ja iloisuutta -artikkelille. Se aloitti Hyvin kasvatetun montessori kotona -sarjan, joka paneutuu tapoihin järjestää koti myös lapselle toimivaksi ympäristöksi.

6 tapaa tukea sisarusten välistä suhdetta-2.png

Lasten keittiöyksikössä on leikkuulauta, vesipiste, työvälineitä raaka-aineiden työstämistä varten, välipala-aineksia sekä tilaa astioille ja aterimille. Ledvalonauha valaisee työskentelyaluetta. Meillä on keittiön vesipisteen viereen sijoitettu myös kastelukannu viherkasvien kastelemista varten.

Hyvin kasvatettu-28.png
Leikkikeittiön leikkihana on poistettu ja hanallinen vesisäiliö aseteltu työtasolle siten, että vesi valuu lavuaarina toimivaan vatiin. Muovinen leikkiliesi on irrotetu ja sen paikalle on asetettu leikkuulauta.
Hyvin kasvatettu-19
Taaperokin pystyy käyttämään työpistettä tehokkaasti
Hyvin kasvatettu-26
Paitsi että lasten on helppo ottaa vesipisteestä itselleen juotavaa, sitä voi käyttää myös (aikuisen valmiiksi esipesemien) vihannesten ja hedelmien pesemiseen.
Hyvin kasvatettu-25
Työvälineet ovat helposti saatavilla. Tässä omenapora, kuorimaveitsi ja aaltoveitsi. Jo aivan pienet, jopa alle puolitoistavuotiaat taaperot voivat aikuisen opastuksella alkaa käyttää tällaista teroittamatonta, kahdella kädellä painettavaa aaltoveistä; banaanin pilkkominen aaltoveitsellä on hyvä ensimmäinen kosketus leikkaamiseen. Esillä olevat työvälineet valitaan siten, että ne ovat turvallisia, ja niiden käyttö opastetaan lapselle ennen itsenäisen työskentelyn aloittamista.
Hyvin kasvatettu-20
Tavallinen, lapsenkokoinen aterinveitsikin on näppärissä käsissä yllättävän hyvä työväline.
Hyvin kasvatettu-22
Työpisteen yläkaappiin on sijoitettu välipalaksi sopivia ruokia. Tässä kirsikkatomaatteja, vapaasti aaltoveitsellä paloiteltava kurkku sekä puoliksi leikattu banaani, jonka kuoreen on tehty lyhyet pitkittäiset apuviillot, joiden ansiosta pienikin taapero onnistuu kuorimisessa ja saa kokea onnistumisia itsestään huolehtimisessa.
Hyvin kasvatettu-21
Ylähyllyllä voi olla esimerkiksi kulhossa leipäviipaleita. Lapseni pystyvät itse hakemaan jääkaapista margariinia voitelemista varten, mutta usein he syövät maukkaan leivän itsenäisellä välipalallaan ilman levitettä. (Aivan loistavaa olisi, jos lasten keittiöpisteen oheen voisi asettaa esimerkiksi pienen autojääkaapin, jossa voisi säilyttää lapsille tarkoitettuja kylmätuotteita).
Hyvin kasvatettu-23
Puolitetut porkkanat odottamassa kuorimista ja ainakin päiden leikkaamista, elleivät sitten kokonaan paloittemista.
Hyvin kasvatettu-24
Hammaspastillit välipalan jälkeen imeskeltäviksi.
Hyvin kasvatettu-27
Alakaappeihin on sijoitettu ruokailuvälineet, mukit ja lautaset. Täällä olisi paikka myös raastimelle, jolla lapset voivat raastaa niin porkkanoita kuin juustoakin.

Miten lasten välipalahuolto on järjestetty sinun kotonasi?

Muista käydä lukemassa myös Hyvin kasvatetun montessori kotona -sarjan ensimmäinen osa.

Myös nämä aiemmin ilmestyneet artikkelit saattavat kiinnostaa sinua:

6 vastausta artikkeliin “Ikean leikkikeittiöstä lasten toimiva työpiste

  1. Kiva kuulla, että tykkäät! Parasta on, että kun tosi monissa perheissä on Ikean leikkikeittiö jo valmiiksi, monien on hirmu helppo kokeilla tätä omassa kodissa.

   Tykkää

 1. Hienosti olet keksinyt, ja niin kauniisti laittanut kaiken esille. En ole tullut ajatelleeksi, että Montessori-pedagogiikkaa sovelletaan myös kotona. Pitääkin käydä vilkaisemassa siitä aiemmat juttusi.
  Onko tämä kaikki ihan vain omaa keksintöäsi soveltaa Montessorin ajatuksia vai oletko mukana jossain Montessori-ryhmässä?

  Tykkää

  1. Hei Eeva!

   Mietin, mainitsenko montessorifilosofiaa lainkaan tämän juttusarjan yhteydessä – voisinhan ilman sitäkin kirjoittaa tavoista, joilla lapsen omatoimisuutta ja onnistumisia voi tukea kotona. Päätin kuitenkin lopulta mainita montessoriviitelehyksen osaksi siitäkin syystä, että sen esitteleminen tällaisissa yhteyksissä antaa ihmisille mielikuvia siitä, mistä montessorifilosofiassa on kysymys. Ehkä perheet, jotka pitävät tätä juttusarjaa itselleen hyödyllisenä, voisivat pitää myös montessoripedagogiikkaa lapsilleen mielekkäänä vaihtoehtona. Kenties montessori-sanan mainitseminen tässä voi jopa johtaa siihen, että joku päätyy perehtymään montessoripedagogiikkaan, tutustumaan montessoripäiväkotiin ja toteamaan sen omille lapsilleen kokeilemisen arvoiseksi varhaiskasvatusvaihtoehdoksi. Sitä ainakin toivon.

   Jos minulla jotain oli, niin ennakkoluuloja ennen kuin vahingossa päädyin tutustumaan montessoripäiväkotiin. En ollut kuullut montessoripedagogiikasta juuri mitään, ja yhdistin sen mielessäni jotenkin steinerfilosofiaan, jota pidin mielikuvissani jotenkin hörhönä vaihtoehtona (ja jonka fani en edelleenkään ole siihen teorian tasolla tarkemmin tutustuttuani).

   Kotimme ei ole ”montessorikoti”. Meillä ei ole montessorivälineitä, koska lapset pääsevät käyttämään niitä päivähoidossa ja koska haluan aktiivisesti pitää täysin vapaan mielikuvitusleikin keskeisenä osana heidän arkeaan. Maria Montessori suunnittelikin montessoripedagogiikan kouluihin ja päiväkoteihin, ei kotiympäristöön, jonka on tarkoitus tarjota erilaisia virikkeitä kuin koulun.

   Montessorifilosofian keskeiset periaatteet, kuten kaiken kokoisten ihmisten kunnioittaminen sekä ympäristön valmisteleminen tukemaan lapsen omatoimisuutta ja onnistumisia olivat ainakin teorian ja ajatusten tasolla osa kotiani jo ennen kuin esikoiseni aloitti montessoritaipaleensa 2,5-vuotiaana. Montessorifilosofiaan ja sen käytännön toteutuksiin tutustuminen on kuitenkin antanut ja antaa minulle koko ajan lisää keinoja toteuttaa periaatteita käytännössä perheeni arkielämässä.

   ”Auta minua tekemään itse” on muodostunut montessorifilosofian epäviralliseksi sloganiksi. ”Montessori kotona” -juttusarja voisi olla nimeltään myös ”auta lasta tekemään itse kotona”, mutta minulle ja perheelleni paljon antanut Montessori ansaitsee tulla mainituksi, koska osin hänen ansiostaan minulla on käytössäni niin paljon hyviä keinoja lasteni kanssa.

   Erilaisia lasten välipala-asemia ja toimivia kotitekoisia keittiöpisteitä, joissa saattaa olla jopa lasten korkeudella oleva liesi, näkee totta tosiaan paljon Facebookin kansainvälisissä montessoriryhmissä.

   Tykkää

   1. Kiitos, Hilkka, perusteellisesta vastauksesta. Minulla on ollut samankaltaisia tuntemuksia montessoripedagogiikkaa kohtaan kun sinullakin aiemmin kerrot olleen. Käsitykseni perustuvat siihen, mitä olen ao. päiväkodeissa vierailuilla nähnyt ja mitä nyt vähän olen joskus teoriaa lukenut. Eniten minua siinä, niin kuin usein muissakin jonkun ’nimiin’ rakennetussa, kasvatusmallissa oudoksuttaa jäykät toimintarajat, joita ei ehkä itse mallin kehittäjä ole edes tarkoittanut.
    Sinä siis olet itse kehitellyt tuon montessorifilosofian pohjalta omat kasvatusvälineesi ja -menetelmäsi, ymmärsin. Tämä sinun blogisi on perusteellisesti koottu ja hieno, mutta kuitenkin käytännössä sovellettava, tieto-taitopaketti, ja jos olet itse kaiken ajatellut … niin upeaa!..

    Tykkää

   2. Mikä hyvänsä järkähtämätön aatteen, filosofian ja ismin seuraaminen on turhaan rajoittavaa ja haitallistakin. (… tästä onkin puhuttu jo aiemminkin 🙂 ) Maria Montessori oli aikaansa edellä ja monet hänen ajatuksistaan ovat edelleen vallankumouksellisen nerokkaita. Hänen aikansa jälkeen tieteessä on kuitenkin tapahtunut paljon, ja minusta on esimerkiksi kyseenalaista, että virallisen montessoridiplomikoulutuksen pakollinen kirjallisuus koostuu pelkistä Maria Montessorin teoksista ilman esim. nykyaikaista kehityspsykologian oppikirjaa. Suomessa toki päiväkotiopettajilta vaaditaan yliopistotasoinen tutkinto, mutta monissa maissa on mahdollista työskennellä päiväkodin opettajana pelkästään tuon AMI-diplomin pohjalta.

    Minä pyrin poimimaan oman perheen arkeen rusinat pullasta, mutta kovin monia ihan omaperäisiä, itse keksittyjä montessorisovelluksia kotonani ei ole, vaan esimerkiksi lasten keittiötyöpiste on tosiaan aika peruskauraa lasten itsenäisyyttä aktiivisesti tukevissa (montessorista inspiroituneissa) kodeissa. Yksi hyvin käytännönläheinen ja helppolukuinen, runsaasti käytännönvinkkejä antava kirja aiheesta on How to raise an amazing child the Montessori way. Myös netti on pullollaan blogeja ja muita inspiraatiolähteitä, joista olen saanut hyviä ideoita kodin järjestelemiseen lapsetkin huomioiden.

    Tykkää

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s