Kun lapsi marisee

RULE-2

Minä en pidä marinasta, itse asiassa se on minusta suorastaan aika ärsyttävää. Marisevan lapsen ohjaaminen ilmaisemaan itseään toisella tavalla on ajankohtaista, kun marina häiritsee vanhempia ja he toivovat lapsen ilmaisevan itseään toisella tavalla. Ja minä tosiaan toivon.

(Muista aina, että myönteinen vanhemmuus ei tarkoita lapsen häiritsevän käytöksen hyväksymistä – se tarkoittaa lapsen hyväksymistä kaikkine käytöksineen ja lempeää ohjausta, kun käytökseen haetaan muutosta. Mutta myönteinen vanhemmuus ei ole sellaisen käytöksen hyväksymistä, mikä tuntuu vanhemmasta ikävältä – tavoitteena tulee pitää hyvää oloa ei vain lapselle, vaan myös vanhemmalle.)

Miksi lapset marisevat?

Vastaus on yksinkertainen: se toimii. Sillä ei ehkä saa sitä, mitä varsinaisesti pyytää, mutta sillä saa vanhemman huomion. Ehkä kielteisen ja kyllästyneen huomion, mutta huomion silti. Ja ehkä kerran silloin, toisen tällöin vanhempi on niin väsynyt marinaan tai niin keskittynyt johonkin muuhun, että lapsi saa marisemalla jopa sen, mitä sanallisesti pyytää.

Käytännössä marinaa usein lisää esimerkiksi lapsen väsymys ja nälkäisyys, mutta pohjimmiltaan kyse on siitä, että marina, ulina, ininä ja kitinä palvelevat lapsen tavoitteita ja tarpeita.

Miten saan sen loppumaan?

1. Älä palkitse marinaa

Aloita tekemällä päätös, että marina ei ole lapselle tapa saada toivomiaan asioita läpi. Pidä pääsi ja tee lapselle johdonmukaisella käytöksellä lempeästi ja myötätuntoisesti selväksi, ettei kitisemällä saa asioita – ei kotona, ei julkisilla paikoilla, ei missään. Voit myös kertoa lapselle, että marina tuntuu sinusta ikävältä ja että et suostu lapsen pyyntöihin, kun hän esittää ne maristen.

Positive parenting solutions -blogista opin kolme käytössä toimiviksi toteamaani taikasanaa, jotka ovat pätevä vastaus silloin, kun lapsi jumiutuu marisemaan jostakin kysymyksestä, johon on saanut erilaisen vastauksen kuin olisi toivonut: ”kysytty ja vastattu”.

Kun olet antanut lapselle harkitun vastauksen, joka ei tyydytä häntä ja hän jatkaa marisemista aiheesta, voit 1. sanoa ymmärtäväsi, että lapsesta olisi tosi mukavaa katsoa vielä yksi jakso Netflixistä ja että hän on pettynyt kun ei saa tehdä niin, 2. lempeästi kertoa hänelle, että hän kysyi kysymyksen jo, 3. muistuttaa, että sinä vastasit, 4. todeta, että sinä huomaat, ettei lapsi ole tyytyväinen vastaukseesi, 5. linjata, että vastauksesi silti pätee syystä x ja syystä y, ja 6. kertoa, että nyt on aika antaa asian olla – ja 7. sitä seuraavaan aiheeseen liittyvään kitinään voit vastata lempeästi: ”Kysytty ja vastattu.”

2. Ohjaa lapsi ilmaisemaan itseään toisin

Voit kertoa lapselle tilanteen suorasanaisesti, esimerkiksi: ”Kun kasvamme isoiksi, opettelemme pyytämään asioita muilla tavoilla kuin marisemalla. Sinäkin kasvat koko ajan ja voit opetella pyytämään mukavalla äänelläsi. Saanko kuulla mukavan äänesi?”

Marina on lapsille aivan luontaista ja kehitysvaiheen mukaistakin käytöstä, ja omasta leikki-ikäisestänikin huomaan, että hän lipsahtaa marisemaan joskus ikään kuin vahingossa. Joskus häntä itseäänkin vähän naurattaa, kun hän tulee luokseni kysymään jotakin ja tajuaa, että asiaa oikein edes ajattelematta taisi marista, kun vastaan hänelle: ”Kulta, saanko kuulla mukavan äänesi?”

3. Muista huomata toivottu käytös

Turhan usein me vanhemmat jätämme lapsen toivotun käytöksen vähemmälle huomiolle kuin epätoivotun käytöksen, vaikka asian pitäisi olla juuri toisinpäin. Vietä joka päivä kiireetöntä ja jakamatonta aikaa lapsen kanssa ja huomioi hänen toivottua käytöstään pitkin päivää.

Kun lapsi tietää, että vanhempi huomaa hänet, ajattelee häntä ja viettää hänen kanssaan aikaa joka tapauksessa, hänellä on vähemmän tarvetta hakea huomiota epätoivotulla käytöksellä.

Panosta sinun ja lapsesi väliseen suhteeseen ja vaali välillänne vallitsevaa yhteyttä ja kunnioitusta, joka kulkee kahteen suuntaan.

4. Tarkista odotuksesi

Joskus marinan taustalla saattaa olla myös se, että vanhemmat odottavat ja vaativat lapsiltaan liikaa. Väsyneenä herännyt 3-vuotias, joka marisee siitä, että ei halua aamulla itsenäisesti harjata hampaitaan ja pukea itse kaikkia vaatteitaan vaikka osaisikin, marisee ehkä ihan aiheesta – tai ainakin marisee ihan ymmärrettävästi.

Älä luo loukkuja esimerkiksi asettamalla väsyneelle tai nälkäiselle lapselle liian korkeita vastaansanomattomia odotuksia. Ylimitoitetut vaatimukset ja niiden kovapäinen pitäminen ruokkivat lapsen tapaa ilmaista itseään marisemalla.

5. Tunnista tarve käytöksen takana

Usein marina tosiaan on vain lapsen ainakin osin kehitysvaiheeseenkin liittyvä tapa. Ja joskus se on merkki lapsen suuremmasta täyttämättömästä tarpeesta: unen tarpeesta, ruoan tarpeesta, läheisyyden tarpeesta, kuulluksi tulemisen tarpeesta, turvallisuuden tarpeesta…

Tarkista lapsen maristessa aina mielessäsi, onko taustalla mahdollisesti jokin syvempi tarve ja mitoita ja suuntaa vastauksesi sen mukaan. Huomaa myös, että marina ja surullisuus ovat eri asioita, ja joskus marinasta alkanut tilanne voi kääntyä lapsen suruksi ja lohdun tarpeeksi.

Ykköskohdan neuvosta huolimatta on niinkin, että joskus marina on myös syy pysähtyä, ottaa lapsi syliin ja antaa hänelle vanhemman täysi huomio.

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s