10 helppoa keskittymispussia taaperoille ja leikki-ikäisille

10helppoakeskittymispussia

Minä olen suuren suuri pienen pienten keskittymispussien ystävä. Parikin pussia mahtuu helposti päivittäin käyttämääni olkalaukkuun, ja nämä aarteet voivat pelastaa monia arkisia hetkiä. Ravintolaan tai lentomatkalle en lähde ilman valikoitua keskittymispussikokoelmaa, ja juuri sopivasti jostakin ilmestyvä kiinnostava pussi pitää lapsen kiireisenä silloin, kun tarvitsen hetken aikaa keskittyä tekemään jotakin itsekseni. Keskittymispussit voivat olla paitsi hauskoja ja mielenkiintoisia, myös lapsen taitoja kehittäviä.

bba
Kaikki tällä sivulla esitellyt pussit yhdessä kuvassa – nämä vievät niin vähän tilaa, että paria on helppo kantaa varmuuden varalta mukana vaikka kaikkialla.

Tässä kymmenen helposti koostettavaa keskittymispussia, jotka sopivat lapsille taaperoista leikki-ikäisiin ja joista on helppo aloittaa keskittymispusseihin tutustuminen. Mukana on myös monta linkkiä ilmaiseksi tulostettaviin materiaaleihin. Minä tykkään laminoida keskittymispussien paperiosat, jotta ne kestävät käytössä, mutta kaikki tulostettavat touhut ovat tietysti täysin käytettävissä myös ilman laminointia.

Monet pussit sisältävät pieniä osia, niitä taapero saa turvallisuussyistä käyttää vain aikuisen valvonnassa.

1. Piipunrassipujottelu

bb1

Leikkaa solukumiarkista (askartelukaupoissa nimellä softis) muotoja ja tee niihin rei’ittimellä reikiä. Taita piipunrassin päät tylpiksi ja ala pujotella.

2. Eläinlaskutehtävä

bb3

Yhdistetään eläinten lukumäärä ja oikea numero.

Tulosta täältä eläinkortteja ja hae rautakaupasta sopivan kokoisia puunappuloita kuten minä, tai käytä maito- tai mehupurkkien korkkeja samaan tapaan kuin alkuperäisessä ohjeessa.

Aloita pienen lapsen kanssa aivan alusta ja anna taaperolle käyttöön korkeintaan numerot 1-3.

3. Possuparit

bb2

Possuille etsitään parit muotojen perusteella.

Kortit saa tulostettua täältä.

Anna lapselle ensin vain osa pareista ja lisää määrää possupari kerrallaan, kun lapsi on ymmärtänyt tehtävän ja suoriutuu siitä hyvin.

 

4. Purkki

bb5

Taaperoiden ja isojen vauvojen kehittävä kestosuosikki!

Leikkaa purkin kanteen sopiva aukko pehmoisille pompom-palleroille ja napeille tai muille samanmuotoisille sujautettaville esineille.

5. Huoparenkaat ja -ketjut

bb6

Leikkaa huovasta suikaleita, ompele niihin napit ja leikkaa napinlävet. Rengasketjun tekeminen on lapsille helpompaa ja lopputulos näyttävämpi, jos suikaleet ovat pidempiä.

Pienimpien lasten kanssa aikuinen voi myös tehdä renkaita valmiksi ja taapero voi sitten tutkia niitä ja sujautella esimerkiksi koruiksi ranteisiinsa.

6. Leppäkertut ja lehdet

bb4

Parien yhdistäminen värin perusteella.

Leppäkertut ja lehdet saa tulostettua täältä.

Väriparien etsiminen sopii hyvin aika pienillekin taaperoille. Aloita pienen kanssa taas muutamalla helposti toisistaan erottuvalla parilla. Valitse siis aluksi mukaan toisistaan selvästi erottuvat värit, ei siis esimerkiksi punaista ja oranssia tai sinisestä ja vihreää, vaan mieluummin vaikka punainen ja keltainen.

7. Jätskitikkuasetelmat

bb8.png

Tehdään värikkäillä jätskitikuilla mallin mukaan asetelmia.

Tämän voi tehdä helposti laittamalla tikkuasetelmia suoraan skanneriin ja skannaamalla, mutta jos skanneria ei ole saatavilla, asettelumalleja löytyy myös valmiina, esimerkiksi täältä.

Taaperoille tarjotaan helppoja malleja, joissa on vain muutama tikku, eikä ainakaan aluksi ollenkaan ristikkäin aseteltavia tikkuja.

8. Ompelu

bb7

Tämä keskittymispussi on esitellyistä työläin ja työkaluja vaativin valmistettava. Leikkaa paksusta huovasta muotoja, tee huopaan reikiä ja solmi lanka tiukasti neulansilmään.

Taaperoille riittää korkeintaan 4-5 reikää.

Neulan ja langan vaihtoehto on lyhyt kengännauha, jolla vanhemmat lapset voivat harjoitella myös erilaisten pujottelukuvioiden tekemistä ja rusetin solmimista.

bb7a

9. Värikkään kukkaparit

bb9

Puolikkaista voi tehdä joko kokonaisia symmetrisiä kukkia tai hauskoja kukkia, joissa puolikkaat ovat eriväriset.

Kukat saa tulostettua täältä. Kannattaa kuitenkin tulostaa vain puolet, muuten yhdistely on lapsille liian haastavaa.

10. Ajoneuvot ja varjot

bb10

Tämä on yksi minun suosikeistani koko isossa keskittymispussikokoelmassani. Tehtävänä on yhdistää ajoneuvo ja varjokuva toisiinsa. Kuvan ja varjon voi laittaa myös rinnakkain, jolloin kuvia ei tarvitse leikata irti paperista tarkasti, vaan valkoinen tausta saa jäädä näkyviin.

Tulostettavan tiedoston voit ladata täältä.

3 vastausta artikkeliin “10 helppoa keskittymispussia taaperoille ja leikki-ikäisille

  1. Ihania ideoita!! Yritin tulostaa ajonuvoja varjoineen ja jätskitikkujuttua, mutten löytänyt niitä linkin takaa…

    Tykkää

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s