Lapsiperheen onnistunut aamu

onnistunutaamu

Helpoin tapa helpottaa elämää lasten kanssa on tunnistaa yksi kerrallaan tilanteet, jotka päivä ja viikko toisensa jälkeen aiheuttavat tai ovat vähällä aiheuttaa hankausta tai ongelmia, ja tehdä niihin sitten muutos.

Minulle yksi, kaikkein selkein tällainen tilanne on aamukiire. Ja tiedän, etten ole Suomen ainoa vanhempi, joka ei aamutohinassa tunnu onnistuvan pitämään kaikkia palloja ilmassa samaan aikaan.

Ne mätkähtelevät maahan yksi toisensa perään: Tumps. Nelivuotiaan juuri se paras ihanin suosikki ainoa hyvä paita on pesussa, eikä mikään muu sovi käy onnistu ollenkaan. Tumps. Ai nää eiliset housut onkin likaiset, miten lämpimät vaatteet tänään pitäisi laittaa, onkohan ne siniset sortsit kaapissa? Tumps. Kaksivuotiaan tukka on hammastahnassa ja hänet pitää viedä suihkuun. Tumps. Missä se takkuhiusharja on? Tumps. Unohduin lukemaan uutisotsikoita, olihan siinä vielä aikaa, pukemaan lähteneet lapset rakentavat leikkihuoneessa legoja alushoususillaan ja kymmenen minuutin päästä pitäisi olla jo autossa. Tumps. Ai ulkona onkin pakkasta… Miksei topparukkaset ole paikallaan täällä laatikossa? Tumps. Missä ihmeessä on toisen lapsen toinen saapas? Tumps. Tumps. Tumps. Tumps.

Minä en ole luontaisesti aivan valtavan järjestelmällinen sekavan kaoottisessa lapsiperheen aamuympäristössä, ja minulle on usein jonkinlainen haaste paimentaa itseni ja lapset kaikkien vaadittavien välietappien kautta täysissä pukeissa, kylläisellä vatsalla, jotakuinkin siistin näköisinä ja hyvällä mielellä aamulla ovesta ulos.

Onneksi lopulta tunnistin toistuvan ongelmani ja laadin suunnitelman sen selättämiseksi. Eikä se ole mikään monimutkainen Pentagon-tasoinen strategia, vaan lyhyt lista hyvin yksinkertaisista toimista ja tavoista, joilla on valtava vaikutus aamujen seesteisyys-kaaostasapainoon.

Kun esikoiseni päiväkotiopettaja eräässä välitilinpäätöskeskustelussa toi esiin, miten tasapainoisen rauhallisena lapsi tulee aamuisin päiväkotiin, miten helppo hänen on aina aloittaa päiväkotipäivä, miten hänestä näkee, että aamut alkavat perheessämme hyvin ja miten sama ei päde moniin muihin lapsiin, jotka vaativat päivän alussa aikaa päästäkseen yli kiireisestä ja kireästä aamusta, opettaja ei varmasti arvannut, miten erityisen hyvältä hänen sanomansa minusta tuntui.

Edellisenä iltana

1. Tarkista sääennuste

Pakkasta, hellettä, sadetta yön aikana, lunta aamulla, kylmä, lämmin, jotain siltä väliltä? Millaiset vaatteet tarvitaan?

2. Valitse seuraavan päivän vaatteet illalla yhdessä lapsen kanssa

Tai tee se yksin, jos lasta ei kiinnosta. Mutta seuraavana päivänä puetaan päälle se, mikä on illalla otettu esiin sovittuun paikkaan. Aamulla ei enää tehdä vaatemuutoksia, ellei esim. odottamaton muutos säätilassa sitä edellytä.

Sisällytä vaatteiden valitseminen osaksi iltarutiinia. Esimerkiksi ennen iltasatukirjan valitsemista otetaan yhdessä esiin seuraavana päivänä puettavat vaatteet (alusvaatteet ja sukat mukaan lukien). Valitaan myös pompulat ja pinnit ja otetaan hiusharja esiin.

Asettakaa vaatteet pinoon niin, että ensimmäisenä puettavat alusvaatteet ovat pinon päällimmäisenä, viimeisenä puettava vaate pohjalla.

Jos lapsi käyttää aamutakkia, nosta se valmiiksi esiin aamua varten.

3. Levitä lasten ulkovaatteet eteisen lattialle

Kun lapset ovat vuoteessa, kerää valmiiksi seuraavana päivänä tarvittavat säähän sopivat ulkovaatteet. Levitä ne eteisen lattialle pukemisjärjestyksessä samaan tapaan kuin sisävaatteet aiemmin.

Saappaiden, hanskojen, villasukkien ja kurahousujen keräileminen ja asettaminen valmiiksi säästää aamulla aikaa, hermoja ja ikäviä yllätyksiä. Lisäksi lapsen on helppo pukea vaatteet itse, kun ne on asetettu valmiiksi esiin.

4. Tarvittaessa pakkaa tavarat valmiiksi

Jos esimerkiksi päiväkotireppuun pitää pakata jotakin (vesipullo, kansio valmiiden töiden kotiin kuljettamista varten, aurinkorasvaa, vaihtovaatteita tai muuta sellaista), pakkaa kaikki mahdollinen illalla. Varmista, että vesipullo ja vastaavat vasta aamulla pakattavat ovat puhtaita ja selkeällä paikalla odottamassa aamua.

5. Valitse omat vaatteesi

Valitse ja ota esiin myös itsellesi vaatteet seuraavaa päivää varten.

Aamulla

Aamun aikataulu kannattaa hahmotella itselleen tarkasti ja seurata sitä aamun edetessä. Tottumisen myötä aikataulun noudattamisesta tulee ajan kuluessa rutiinia.

Kun kaikille toimille on riittävästi aikaa ja on sekä vanhemmalle että lapselle johdonmukaisesti selvää, minkä asian tekemiseen kullakin hetkellä keskitytään, ehdit antaa lasten tehdä asioita itse, eikä aamu tuhriinnu kiireellä ja paineilla.

Moneltako pitää lähteä kotoa, jotta ehditte ajoissa linja-autoon tai on riittävästi aikaa automatkaan?

Meillä startti kotipihasta on ihanteellisesti klo 7:45, ja minun aamuaikataulurunkoni näyttää tältä:

6:00 Vanhemman herätys ja aamutoimet

6:30 Puuro kiehumaan (jos lapset pitää herättää, hellan päälle napsauttamisen jälkeen on hyvä hetki)

6:40 Lapset yövaatteissa ja aamutakeissa aamiaispöytään, vanhemmalle lapselle silmälasit päähän, vesipullot päiväkotireppuihin [pukeutuminen vasta aamiaisen ja hammaspesun jälkeen säästää päivävaatteet likaantumiselta]

7:00 Hampaiden harjaus

7:10 Lapset pukeutuvat

7:30 Eteisessä, ulkovaatteiden pukeminen, autoon siirtyminen

7:45 Startti kotipihasta

Aikaa on siis varattu eri toiminnoille karkeasti seuraavasti:

– omat aamutoimet 30 min

– puuron valmistuminen 10 min

– aamiainen 20 min

– hampaidenharjaus 10 min

– pukeutuminen 20 min

– ulkovaatteiden pukeminen 15 min

Kun rauhalliset ja selkeät aamutoimet toistuvat samanlaisina, niistä tulee lapsillekin rutiinia, ja samalla ne sujuvat häneltä koko ajan paremmin.

2 vastausta artikkeliin “Lapsiperheen onnistunut aamu

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s